Virtuoos schilder

Joost Verhagen

Joost Verhagen (1958-2013) geldt als een virtuoos schilder met een geheel eigen stijl, die velen heeft geïnspireerd. Bij het aanschouwen van zijn doeken maakt men kennis met een fascinerende binnenwereld en het plezier waarmee de werken zijn gemaakt. De kunst van Joost Verhagen communiceert, het is verstilde energie die straalt, in de hoop dat mensen die zijn werk bekijken ervan zullen genieten.

Voordat in 2006 bij Joost de ziekte longkanker werd vastgesteld, schildert hij landschappen en grote geabstraheerde werken die met krachtige penseelstreken zijn opgebouwd. Nadien veranderen in de loop der jaren die abstracties in werken met meer figuratieve elementen. Het is figuratief, echter niet in de klassieke zin. Voor Joost is dan vooral het schilderen van ruimte - liefst lege ruimte - de grote uitdaging. Een vrijwel onmogelijke opgave. Lege ruimte is continue en wisselend gevuld met potentie, gevoelens, indrukken, ideeën.... Hij heeft dat op weergaloze wijze weten te vertalen.

Gelaagdheid, kracht en energie
Zijn serie schilderijen Hervormd Licht geïnspireerd op het invallende licht van de Hooglandse Kerk in Leiden doet hiervan getuigen. De gelaagdheid, kracht en energie die deze schilderijen uitstralen geven blijk van een Kenner, een kunstenaar die kan en wil beroeren, die een mysterie zichtbaar maakt. En dat is precies wat hij de beschouwers van zijn creaties wil meegeven, die aanraking met het mysterie... De beleving van een schilderij is voor iedereen weer anders; eenieder kijkt door zijn eigen bril en relateert z’n gevoelens aan z’n ervaring. Niet alleen voor de kijker, maar ook voor Joost zelf konden z’n schilderijen iedere dag weer anders zijn, een andere betekenis verlenen.

Exposities
In 1984 rondt Joost Verhagen zijn studie af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn eindexamen heeft hij al vrij vroeg succes. Zijn werk wordt aangekocht door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en exposeert hij in prominente galeries waaronder Nouvelles Images, Orez Mobil, Liesbeth Lips, Pulchri Studio en Qua Art/Qua Science. Tot zijn dood is Joost lid van de Culturele Raad Zuid-Holland, Pulchri Studio (Den Haag) en Haagse Kunstkring. Naast het werk op zijn atelier, oorspronkelijk aan het Westeinde in Den Haag, later in Voorburg en thuis aan de Waalsdorperlaan in Wassenaar, heeft hij altijd gedoceerd. Met veel plezier en liefde voor het vak gaf hij les aan vele leerlingen. Door de jaren heen krijgt hij als schilder steeds meer erkenning, voor zijn schilderij Arnhem krijgt hij in 2012 - een jaar voor zijn overlijden - de ArtiBrak Galerieprijs in Voorburg.

Fransje Tacx, collega-kunstenaar - Wassenaar

“Uiteindelijk lijkt het alsof hij loskomt van de ruimten, de plekken die hij zich herinnerde. Waarschijnlijk als je steeds meer beseft dat je geen beslissingen meer over je toekomst kan nemen en jezelf daaraan overgeeft, verliest de herinnering zijn noodzaak. En ontstaat die enorme lichtheid, zoals onder meer ‘Dutch Delight’ en de ‘Utrechtsebaan’, al aangekondigd wordt en in de serie Hervormd Licht wordt vervolmaakt.”

Hans Muiderman, schrijver - Den Haag, 2014